Olympia, Kapitan en Admiral treffen 2010

Club | Sektion Niederlande | Olympia, Kapitan en Admiral treffen 2010
Olympia, Kapitan en Admiral Treffen 2010

Na veertien jaar een keer weer terug in Fachbach a/d Lahn voor hetzelfde treffen. Wat ik mij vooral nog herinnerde van de eerste keer waren de leuke locatie van de camping aan het riviertje de Lahn en het gezellige kroegje annex restaurant “Zum Engel” voor aan de straat.

Gelukkig bleek er in 14 jaar weinig veranderd te zijn aan kroegje en camping.

Evenals de vorige keer werd het treffen ook nu weer georganiseerd door Ulrike en Klaus Schäfer. Zij gebruikten Zum Engel voor de aanmelding op vrijdag, maar ook voor het buffet met feestavond op zaterdag. De vorige keer konden we nog allemaal, lekker knus op elkaar gepakt, terecht in dit kroegje, maar vanwege de toegenomen belangstelling hadden Ulrike en Klaus een tent op de parkeerplaats laten plaatsen.

Deze tent was zaterdagavond helemaal vol. Officieel begint het treffen op vrijdag, maar het begint steeds meer gewoonte te worden om er een dag extra aan vast te plakken, waardoor een groot aantal deelnemers op donderdag al arriveert. Het maakt de brandstofkosten voor heen en terugreis niet hoger, terwijl je wel een dag langer van de gezelligheid en de omgeving kunt genieten.

En die omgeving, daar rond Koblenz, mag er wezen. Ik ben daar al vaker geweest voor verschillende Opeltreffens, maar het Taunusgebergte is iedere keer weer even mooi.

Ook ik was op donderdag al naar Fachbach gereden, met Olympia 1949 en Blitz 1968 als trek- en slaapwagen. Daardoor kon ik de vrijdag gebruiken voor een flinke rit met enkele andere deelnemers door de omgeving.

Daarbij zijn we ook weer met onze oude Opels bovenop de Lorelei geweest. Vanwege het fantastische uitzicht op de Rijn is dat altijd weer een hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. Gelukkig hadden de organisatoren dit niet in de eigenlijke toerrit van zaterdag opgenomen. Zodat we niet twee keer op dezelfde plek terechtkwamen.

Die toerrit bracht ons na een paar kilometer al naar de bekende Kuurstad Bad Ems.
We mochten daar onze oldtimers parkeren in een wandelpromenade door het kuurgebied. Vervolgens kregen we daar een uitvoerige rondleiding door een gids met afsluitend een klassieke arcordeon met zang voorstelling in het kuurgebouw. We mochten ook nog even van het mineraalwater proeven, maar dat zal niet mijn lievelingsdrank worden.

Aansluitend volgde een heerlijke rit door het altijd weer mooie Taunus. De Olympia´s, Kapitäns en Admirals hebben allemaal koppelsterke motoren van de Phase 1 generatie. Daarmee is het een genot om bergop te rijden. Maar vanwege de matige remmen is bergaf voorzichtigheid geboden. De oplossing is natuurlijk in dezelfde versnelling naar beneden gaan als naar boven. Maar als je bergaf met een ongesynchroniseerde bak niet bijtijds naar een lagere versnelling bent gegaan, kun je dat wel vergeten als je de gang er al flink in hebt.

Het volgende doel was de middagpauze bij het Nicolaus August Otto Museum in Holzhausen. August Otto is de uitvinder van de verbrandingsmotor, althans hij heeft er als eerste patent op aangevraagd. Voorafgaand aan het museumbezoek kregen we van Ulrike en Klaus een flinke kom soep met brood voorgeschoteld. Die hebben we ons goed laten smaken.

In het kleine museum kon een leuke selectie verbrandingsmotoren worden bezichtigd, van de eerste atmosferische motoren, tot een prototype van een tankmotor. Voor liefhebbers van oude techniek altijd weer interessant.

Het museum is gevestigd in het geboortehuis van Nikolaus Otto.

Het middaggedeelte van de rit leidde ons door het glooiende landschap via Dachsenhausen, waar de wortels van Adam Opel liggen, naar de laatste tussenstop bij Radspannerei Köhler In Fachbach a/d Lahn. Tevens gelegenheid voor koffie met gebak. Ik weet niet of Ulrike die zelf gebakken had, maar het smaakte in ieder geval prima. In de Radspannerei kregen we uitleg over spaken van auto- en motorfietswielen. Maar er was daar meer leuks te zien. Zoals de uiterst zeldzame Westfalia Stuttgart aanhanger van Klaus Köhler zelf, De Radspannerei van Köhler was ondergebracht in een gedeelte van een monumentaal fabriekgebouw.

Maar de andere gebouwen van dat complex waren voornamelijk in gebruik bij liefhebbers van oude auto´s en aanverwante zaken. Hoewel er ook veel zaken lagen die velen zullen beschouwen als rommel, en ik blij ben dat het niet mijn spullen zijn, voelde het daar aan als een kleine vrijstaat. Heerlijk om daar ongestoord met oude auto´s je eigen gang te kunnen gaan.Vanaf de koffiepauze was het nog maar enkele kilometers tot de camping in Fachbach.

Terug op de camping konden we nog even van het mooie weer genieten voor we ons moesten opmaken voor de feestavond met buffet in de tent bij Zum Engel. Het eten werd tussendoor opgeluisterd met een optreden van de muziekvereniging ´Gugge mer ma´ uit Bad Ems. Erg leuk!Na afloop van het eten werden de foto´s, die de schoonzoon van Ulrike en Klaus overdag gemaakt had, door hem geanimeerd uitgedeeld aan de deelnemers.

Zondagmorgen begonnen we met de tradionele onderdelenmarkt om ons tegen de middag weer reisklaar te maken voor de lange thuisreis.Urike en Klaus, veel dank voor een bijzonder geslaagd Olympia, Kapitän en Admiraltreffen 2010!

Rudy Hanenbergh *1717

Suche

Hier können Sie die gesamte Webseite durchsuchen: